Vem var Lasse Maja
Vem var Lasse Maja?
Ur Stockholmspolisens dagbok den 22 februari 1812:
”Har på förmiddagen gripit och nu här inställt den under namn av Lasse-Maja kände tjuven Molin, vilken klädd i fruntimmerskläder i staden kringstrukit och efter vad landshövdingeämbetet i Västerås tillkännagivit 4 maj 1811 rymt från fångförare Kolbäck, då han för begångna stölder där i orten varit häktad och skolat rannsakning undergå.”
En månad efter gripandet håller Sollentuna häradsrätt ting i denna gästgivaregård, Tingshuset. Den ökände tjuven Lars Larsson Molin, även kallad Lasse-Maja, döms för inbrott i Järfälla kyrka till 40 par spö samt kyrkplikt. Straffet exekverades offentligt på Barkarby Torg. Efter rannsakning i flera intilliggande härader döms Lasse-Maja till livstids fängelse på Carlstens fästning.
Stortjuven Lars Larsson Molin föddes den 5 oktober 1785 i Djupdalen i Ramsbergs socken, Örebro län, i ett fattigt men hederligt hem. Som ung blev han förälskad i en högättad dam, men varje legitim förbindelse var otänkbar. Lars bestämde sig för att hämnas på samhället, som gjorde skillnad på hög och låg, och tänkte försöka skapa större jämlikhet genom att stjäla från de rika och ge till de fattiga. Eftersom han var smal och späd kunde han klä sig i kvinnokläder för att få tillträde till platser som var otillåtna för män, och samtidigt minska risken för att bli misstänkt.
Lasse-Majas fortsatta liv präglades av stölder och inbrott runt om i Bergslagen. Han var en mästare att ta sig in på de mest otänkbara ställen, men även att ta sig ut. Han fängslades flera gånger men var genom sin finurlighet och finlemmade kropp snart på fri fot igen.
Hans brottsbana slutade dock tidigt, på Carlstens fästning utanför Marstrand, dit han kom endast 28 år gammal. Där lät han skriva (han var själv analfabet) självbiografin ”Lasse-Majas besynnerliga öden och äventyr” som utkom 1833. Boken blev 1800-talets största bestseller.
Efter 26 år på Carlstens fästning, de senare åren dock med angenämare sysslor i köket etc, frigavs Lasse-Maja.
Under sina sista sex år i frihet, intill sin död 1845, levde han på sin ryktbarhet, populär bland folket som den samhällstillvände tjuven Lasse-Maja.
”Vi äro bröder, käre vänner, alla tjuvar och herrar, pöbel och pack.”
(Lasse-Maja)